Menu Zavřeno

Muffiny s borůvkami bez vážení

Upéct muffiny není žádná věda. Zvládl to i Bastík se Simonkem, za menší pomoci staršího bráchy. Nejdůležitější zásada je, na tohle těsto nepoužívejte šlehač. Nevěřila jsem receptu a nevyplatilo se. Muffiny pak budou tvrdé a šlehač budete čistit ještě týden, protože těsto se dostane úplně všude. Opravdu všude.

A co budete potřebovat na naše borůvkové muffiny bez vážení?

  • 3 hrnky špaldové mouky,
  • 1/2 třtinového cukru,
  • 2 vejce,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 1 hrnek vody,
  • špetička soli,
  • 2 lžičky sody,
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva,
  • borůvky (z loňské dovolené).

Nejprve si rozšlehejte v míse vajíčko, stačí vidličkou. Do něj vmíchejte všechny tekuté suroviny, tedy olej a vodu. Přidáme cukr a všechny ostatní sypké suroviny, 3 hrnky mouky, sodu, prášek do pečiva a špetičku soli.
Směs zlehka promíchejte. Hrudky v těstě nevadí, při pečení zmizí. Muffinové těsto v tomto ohledu není náročné. Suroviny by měly mít také všechny stejnou teplotu, ale jde to i s vajíčky z ledničky.

Borůvky může vmíchat do mouky, pak se pěkně obalí a neklesnou ke dnu, ale kluky baví házet kuličky rovnou do muffinových formiček. Pokud přitom polovinu borůvek sní, vůbec nevadí. Do části muffinů jsme naházeli kousky velikonočních vajíček a párkrát černý rybíz. Vypadal skoro stejně jak ty borůvky 🙂

Muffiny plníme do silikonových košíčků z IKEA a to jen do maximálně 2/3. Papírové košíčky nepoužívám, tohle těsto se krásně vyklopí. Pokud pečeme z pohankové nebo rýžové mouky a sladu nebo sirupu, tak je to na vydlabání lžičkou, ale dětem to nevadí. To až mně při umývání.

Pečeme na 180 °C, stačí vyhřát 15 minut předem. Sladké muffiny jsou hotové za 20 minut, se sladem potřebují déle. Po 20 minutách troubu vypneme a necháme asi půl hodinu otevřenou na šířku dlaně, ven z trouby je vytáhneme až pak. Ani muffiny z alternativních mouk nebo sladidla pak neklesnou.

2 Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *