Menu Zavřeno

Pučálka

Na jaře se přirozeně obklopujeme zelenými a kvetoucími rostlinkami. Ať už jde o zelené větvičky vrby nebo břízy, květináč s narciskami na stole, nebo o misky s osením, na která dáváme o velikonocích barevné kraslice. Tradičně se na jaře připravovala pučálka – naklíčený a opražený hrách smažený na sádle. Pučálka je typické postní jídlo a v různých krajích naší země jsou s ní spojeny nejen velikonoční zvyky.

Pučálka není hotová ze dne na den a tak její “výrobu” můžeme využít na pochopení časové posloupnosti, při klíčení pozorovat změnu objemu a pozorovat probouzející se život.

Začátek:

Nakličování hrachu je snadné a rychlé, v závislosti na teplotě naklíčí za 3-5 dní Použijeme nejlépe zelený hrách, pokud neseženeme, můžeme vzít i hrách římský, tedy cizrnu. Stačí jej přebrat od poškozených kuliček a namočit na alespoň 12 hodin do vody, aby natáhl vlhkost. My jsme hrách využili i k počítání, ve skleničce najdete 200 ks kuliček. Pokud máme nakličovací misku, použijeme ji, ale stačí klíčit i na sítku nebo ve skleničce. Důležité je hrách alespoň dvakrát denně proplachovat studenou vodou, v uzavřeném prostředí totiž velmi rád zplesniví. Pokud chcete klíčky větší a šťavnatější, nakličujte hrách v temnu.

Den první:

Zbylý hrách opět propláchneme a necháme ve sklenici dál klíčit. Proti vysychání zabezpečíme víčkem, do kterého uděláme pár dírek, aby zůstal přívod vzduchu.

Po ideálně 24 hodinách hrách propláchneme a slijeme. Dobře se podívejme, co se s hrachem stalo. Je ho ve skleničce pořád stejně? Je pořád stejně tvrdý? Ukažte dětem rozdíl mezi suchým, tvrdým hrachem a hrachem naklíčeným. Pro srovnání jsme použili stejné množství fazolek mungo. Pokud máte hrachu hodně, můžete z něj nechat děti něco vyrobit, viz odkaz na starší příspěvek – Hrášková stavebnice.

Den druhý:

Druhý den začnou z hrachu vykukovat malé klíčky. Opět změříme objem. O kolik hrách narostl? O stejný objem jako včera, nebo méně? A proč asi? Pečlivě propláchneme a opět uzavřeme, nejlépe několikrát denně.

Den třetí:

Třetí den jsou na hrachu již vidět klíčky 0,5 až 1cm dlouhé. Znovu propláchneme a poznačíme si změnu objemu. Takto dlouhé klíčky jsou již vhodné k jídlu jen tak na zobání. Jsou šťavnaté a nasládlé, plné vitamínů a minerálů. Našim dětem chutnají jen tak. Na pučálku je ale třeba ještě pár hodin počkat.

Den čtvrtý: Pučálka

V hluboké pánvi rozehřejte sádlo, použít můžeme i máslo, ghí nebo olej. Zpěňte a vsypte naklíčený hrách. Osolte špetkou soli a mletého pepře, pokud nemáte rádi pepř, zkuste jiné koření. Dobrá je uzená paprika, curry nebo tymián. Na silném plameni opékejte cca 3 – 5 minut a opatrně míchejte. Klíčky by měly mít mít zlatavou barvu, pozor ať vám nezčernají. Hotový pražený hrášek je lehce křupavý, cizrna nasládlá. Lze jej jíst jen tak, nebo jako posypku na kaši či do polévky.

Pokud máte chuť na sladkou verzi, jde to také. Osmažte hrách na oleji nebo na másle jen s pár zrníčky soli. Těsně před koncem smažení přidejte lžíci sladu nebo medu, kterou na pánvi rozehřejte a hrách nebo cizrnu sladem obalte. Výsledek můžete okořenit skořicí, přidat rozinky či ořechy a máte sladký pokrm hotový.